Pressmeddelande 30.11.2022 – Pia-Karin Helsing solist på Wasa Sångargilles julkonserter

Sopranen och cellisten Pia-Karin Helsing är årets solist vid Wasa Sångargilles traditionella julkonserter. Konserterna hålls i Trefaldighetskyrkan fredagen den 16 och lördagen den 17 december.

Helsing är ursprungligen hemma i Munsala, men bor sedan över två decennier tillbaka i norra Sverige. Utöver att hon flitigt syns som solist med orkestrar och körer, är hon även producent för Norrbottens kammarorkester och Piteå kammaropera. Pia-Karin Helsing är bland annat känd för sina bejublade tolkningar av Jean Sibelius och Ture Rangströms sånger. 

-Jag tycker om att samarbeta med körer för det finns en sådan entusiasm hos körsångarna. Därför var det med stor glädje jag tackade ja. Det känns som den perfekta starten på julen och kärt att få komma hem till Österbotten, säger Pia-Karin Helsing.

Vid julkonserterna spelar hon både cello och sjunger solo. Hon framför ”Varpunen jouluaamuna” som cellosolo.

-Vi är väldigt glada att Pia-Karin är vår solist i år. Hon är en sopran med ett brett omfång som gör förträffliga lyriska tolkningar och att hon därtill är en förstklassig cellist är unikt. Hennes österbottnisk koppling är extra festlig, säger Stefan Wikman, dirigent för Wasa Sångargille.

Pia-Karin Helsing har senast gästat Österbotten i somras som uppskattad solist vid Korsholms musikfestspel.

Helsing framför bland annat ”Ave Maria” ackompanjerad av Jimi Järvinen på orgel. Järvinen ryckte ifjol in vid julkonserten med några timmars varsel, vilket Järvinen klarade med den äran. I år är han ordinarie organist för WSG:s konsert och stärker julstämningen med hela registret.

Anton Ylikallio medverkar som pianist. Han är en känd Vasamusiker som bland annat uppträtt som pianosolist med stadsorkestrarna i Vasa, Jyväskylä och Uleåborg.

-I en tid med krig, stor inflation och ekonomisk och annan osäkerhet känns det mycket meningsfullt att kunna bjuda på en traditionell julkonsert, säger Wikman.

Wasa Sångargilles julkonserter har för många blivit en omistlig del av advents- och julfirandet. Det är en traditionell julkonsert med våra mest älskade julsånger, i traditionella men också nyskapande arrangemang och också några nya sånger bjuds i år.

Sångerna sjungs på latin, svenska, finska, estniska, spanska och engelska.

-Wasa Sångargille har arbetat mycket med tonbildning under hösten och klangen i kören har ytterligare utvecklats. ”Coronarosten” som drabbade många körer under pandemin med utebliven verksamhet har Sångargillet nu arbetat bort och vi har kommit längre än var vi stod 2019 vågar jag påstå, säger Wikman.

Julkonserterna i Trefaldighetskyrkan hålls fredagen den 16 december kl. 20.00 och lördagen den 17 december kl. 18.00. Biljetter kan köpas via Netticket eller via körens sångare.