KONSERTKALENDER / KONSERTTIKALENTERI

Pressmeddelande 29.4.2021
Våren sjungs inte in vid Stadshuset i år

Wasa Sångargille måste ställa in den traditionella vårsången på Stadshusets balkong också i år. Epidemiläget sätter fortfarande hinder i vägen. Vårsångerna har sjungits vid Stadshuset i praktiken under körens hela existens, det vill säga sedan 1930.

̶  Vi har inte kunnat hålla några körövningar den här vintern och det är ännu inte tryggt att stå nära varandra och sjunga, inte ens utomhus, säger dirigenten Stefan Wikman.

 

Läget börjar lyckligtvis ljusna. Vaccinationerna framskrider och smittläget ser bättre ut. Nu är Vasa sjukvårdsdistrikt nere på basnivån, den lägsta.

 

̶  Vi ser ljus i ändan av tunneln. Planen och förhoppningen är att vi ska sätta igång med körövningarna som normalt efter sommaren om läget fortsätter gynnsamt, säger Wikman.

 

Kören följer noggrant myndigheternas anvisningar och rekommendationer. Dessutom har WSG ett eget medicinskt råd som kommer med förslag om när det är tryggt att återuppta verksamheten.

 

Wasa Sångargille har storstilade planer för nästa vinter då man förhoppningsvis kan öva och sjunga som normalt. De konserterna presenteras senare. Kören skulle ha haft sin 90-årskonsert i fjol våras, men jubileet måste ställas in.

 

̶  Jag är övertygad om att österbottningarna längtar efter sång och musik. Vi är svältfödda på det. Alla strömningskonserter via webben har varit ett fint substitut, men ingenting slår en riktig konsert där närvaron, nerven och gemenskapen är i en helt egen klass, säger Wikman.

LÖPANDE KONSERTVERKSAMHET

Wasa Sångargille gör normalt minst tre huvudproduktioner per verksamhetsår, som sträcker sig från 1 augusti till 31 juli varje år. I regel handlar det om två till tre julkonserter i december och en större konsertproduktion på våren samt en produktion på hösten.  

 

Vid så gott som varje produktion har kören kunnat presentera nyskriven eller nyarrangerad manskörsmusik enligt devisen att vara Nyskapande på traditionens grund. Kören samarbetar aktivt med både arrangörer, musiker, solister och gästartister.

1 majsång

Kören sjunger traditionsenligt in våren varje år från altanen på Vasa stadshus den 1 maj kl. 12.00. 

Självständighetsdagen

På Finlands självständighetsdag uppträder kören varje år kl. 17:00 vid Frihetsstatyn på Salutorger i Vasa. Vid uppträdandet, som Wasa Sångargille står som värd för, sjunger fosterländska sånger tillsammans med den finskspråkiga broderkören Pohjan Miehet. Studentkårerna vid Åbo Akademi, Svenska Handelshögskolan och Vaasan yliopisto deltar med fackeltåg, och studenkårerna håller tal.   

vappen-300x200.jpg
15369984_10209969802854989_6618458345540