Pressmeddelande 11.10.2022 – MannaMöte – samkonsert med Sällskapet Muntra Musikanter

MannaMöte – körerna Wasa Sångargille och Muntra Musikanter i unik samkonsert i Vasa stadshus på allhelgonaafton

Pressmeddelande 11.10.2022

Två av Svenskfinlands främsta manskörer, Sällskapet Muntra Musikanter från Helsingfors och Wasa Sångargille, möts i en unik konsert i Vasa stadshus på allhelgonaafton fredagen den 4 november kl. 19.00.
Konserten har namnet MannaMöte och innehåller uppträdanden av båda körerna separat och ett antal sånger med körerna tillsammans.
– Wasa Sångargille bjuder på en komposition av den estniske tonsättaren Pärt Uusberg och också några av godbitarna från körens uppmärksammade vårkonsert ”Österbotten – by i världen”, berättar körens dirigent Stefan Wikman.
Vidare framför WSG Josefin Siréns ”Klöver åtton”, KAJ:s ”Vems pojk e do?”, Kari Kuusamos ”Jorden är en by” och Iiris Viljanens ”Man är ju bara människa” i arrangemang av Mikael Svarvar och ”Slumrande toner” arrangerad av Robert Sund.
Mikael Svarvar, piano och solo, Anu Keski-Saari, cello, och Marcus Söderström, bas, medverkar.
WSG har jobbat mycket med tonbildning under hösten och har haft den största nyrekryteringen på många år. Nyrekryteringen fortsätter då vårterminen inleds.
Muntra Musikanter MM är Finlands näst äldsta kör som höll sin första konsert i Helsingfors 1878. Kören kommer på Österbottenturné med 42 sångare. Vid sidan av uppträdandet i Vasa sjunger MM i Jakobstad och Kristinestad, men konserten i Vasa stadshus är den enda med WSG.
MM framför manskörskompositioner av Henrik Dahlgren, Edward Elgar och Erkki Melartin. Elgar och Melartin är kända kompositörer vars sällan uppförda manskörsmusik MM nu vill presentera för en större publik. Dahlgren har vunnit flera pris som kompositör, främst inom vokalmusikgenren.
MM deltog 2019 i manskörstävlingen Cornwall International Male Choral Festival och segrade i kategorin för körer med över 40 sångare.
Kören leds sedan i fjol av 28-årige Riku Laurikka som är utbildad kördirigent vid Sibelius-Akademin.
Konserten avslutas med den stora sammanslagna kören som mönstrar cirka 90 sångare; något mycket ovanligt på stadshusscenen. Kören framför verk av Jean Sibelius, Toivo Kuula, Eric Whitacre och Roger Wingren.
– Vi ser väldigt mycket fram emot denna unika konsert och hälsar MM välkomna till Vasa, säger Wikman.

Biljetter till konserten MannaMöte kan köpas via Nettickets webbplats (https://www.netticket.fi/mannamote) och av WSG:s sångare.