Bloggtext av Johan ”Nikonisten” Hagström – 4.9.2023 – ”Megamanskörstoner i Trefaldighetskyrkan”

(Skrivet av Johan Hagström 04.09.2023 – länk till originalartikel: Nikonisten » Sevendays (vasabladet.fi)

Alltid i mellanåt får Nikonisten uppleva manskörssång då den är som bäst. Oftast då lyssnande på Wasa Sångargille. Men denna afton var det annat. Landets främsta finskspråkiga manskör Ylioppilaskunnan Laulajat firade 140 års jubiléum och var på turné i Vasa. Wasa Sångargille stod värd. Det var ett möte mellan landets två främsta körer i sin klass.

Ofta tänker man manskörssång som mäktig och fortissimo med snaps. Denna konsert bjöd på mycket mera. Båda körerna bevisade motsatsen. De hade en mångsidig repertoar. Ylioppilaskunnan Laulajat upppförde förutom klassiska manskörssånger av Sibelius och Palmgren också på japanska ”Temankai” av Yui Katada.

Salen i kyrkan var så gott som fullsatt, på läktaren fanns det några lediga platser.

Pasi Hyökki ledde sin Ylioppilaskunnan Laulajat i klassiska sånger, men också i ett mäktigt arrangemang av Leevi and the Leavings ’Pohjois-Karjala’ (Gösta Sundqvist).

YL:s egna kvartett

Wasa Sångargille framförde fyra sånger från produktionen ’Katedralen’. Aftonens sång resulterade i ståhud. Kören ackompanjerades av Mikael Svarvar (piano och sång) och Anders Sjölind (flygelhorn) i en låt.

Stefan Wikman ledde sin finslipade kör med van hand

Efter ’Finlandia’ avlägsnade sig stora kören (läs: YL och WSG tillsammans) under stående ovationer. En helt fantasisk konsert!