Bloggtext av Johan ”Nikonisten” Hagström – 7.12.2023 – ”Julstämning med Wasa Sångargille”

(Skrivet av Johan Hagström 7.12.2023 – länk till originalartikel och -bilder: Nikonisten » Sevendays (vasabladet.fi)

Alltid i mellanåt är det bra att varva ner från vardagen, ävenom (eller just därför att) julen står bakom knuten. Att bara bänka sig ner i Trefaldighetskyrkan och andas in äkta julstämning. För sångarna i WSG är just julkonserten den allra viktigaste. Det kunde man känna ända i sista bänkraden. Detta år hade WSG bjudit in Vasasopranen Kajsa Dahlbäck som solist. Visserligen har kören samarbetat med Kajsa i tidigare projekt som t.ex. fenomenala BaRock!

Man kan bara inte ha en julkonsert utan de klassiska julsångerna. Det skulle bli väldigt publikfattigt. WSG har ändå år efter år lyckats med att fylla upp repertoaren ochså med nyare eller mindre kända julsånger. Men utan Stilla natt, Härlig är jorden och Betlehems stjärna, till Viktor Rydbergs djupa text,  blir det bara ingen julkonsert. Kajsas sång satt också där utmärkt.

Årets julkonsert var på något sätt annorlunda än tidigare. Kan inte varken peka ut eller plocka fram något speciellt, det kommer säkert VBL experten att recensera närmare. Nikonisten kan bara konstatera att den var annorlunda – ja en tanke kröp fram – konserten var närmare hjärtat.

Kajsa sade själv i en intervju att hon ju nog är en inbiten barocknörd – hon är dessutom utomordentligt skicklig – men hon passade nog utmärkt in mellan frackarna och manskörsstämmorna. Kören är verkligen slipad just nu.

Jimi Järvinen var kvällens organist och det märkte man nog. Vasa får vara stolt över sin organist, som för tillfället studerar i Tyskland.

Vasasopranen Kajsa Dahlbäck gav definitivt merkrydda åt konserten.

Z634357
Stämningsfylld belysning gjorde sitt för stämningen.

Z634346

Stefan Wikman, körens mångåriga dirigent, har slipat kören.

Z634363

Wasa sångargille med Heidi Peltoniemi på cello och sopranen Kajsa Dahlbäck som solist.

Z634309

För ackompanjemangen stod:
Heidi Peltoniemi – viola da gamba och cello
Petteri Pitko – cembalo
Jimi Järvinen – organist

Mera foton kan du med tur hitta i WEBFOTOALBUMET!