Pressmeddelande 16.3.2023 – Wasa Sångargille bygger en musikalisk katedral

Wasa Sångargille fortsätter att göra nyskapande konsertproduktioner.

Årets vårkonsert Katedralen ges i Trefaldighetskyrkan lördagen den 22 april kl. 19:00. Konserten är den tredje stora konserthelheten (efter BaRock och Österbotten – by i världen) tillsammans med arrangören och pianisten Mikael Svarvar.

WSG bygger en musikalisk katedral, där a cappella-manskörssånger varvas med nyskrivna arrangemang av moderna låtar på ett unikt sätt. Ledorden är medmänsklighet, fred och kärlek.

Sångsolist vid konserten är Tove Wingren. Mikael Svarvar medverkar på piano och Anders Sjölind på flygelhorn (kornett) och trumpet.

– Katedralen byggs av musik och drömmar och är en meditativ och innerlig konsert, säger körens dirigent Stefan Wikman.

Musikvalet innehåller manskörskompositioner av bland annat Leevi Madetoja, Knut Nystedt, Kaj-Erik Gustafsson och en nyskriven komposition “Mörkret lägger sin arm om dagen” av Patrik Wingren till text av Claes Andersson.

En speciell sång är den unge svenske kompositören Emil Fredbergs “Close to Home”, där texten kommer från den tidigare amerikanska presidenthustrun Eleanor Roosevelts tal om mänskliga rättigheter. Hon är en av personerna bakom FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna efter kriget.

Viktiga byggstenar i Katedralen är moderna låtar av Björn Afzelius (“Ljuset” som han skrev när Olof Palme mördades 1986), Olle Adolphson, Laleh och Eva Dahlgren i nya arrangemang av Mikael Svarvar, och också Coldplay och Paul Simons “Bridge over Troubled Water” och John Lennons “Imagine” i ett nytt arr av Robert Sund.

En av höjdpunkterna är ”En bön för Ukraina” som kören framför på ukrainska för att hedra det krigsdrabbade landet.

– Ingen kommer att vara oberörd av den sången, säger körens informatör Dan Ekholm.

– Jag har aldrig tidigare sjungit med Wasa Sångargille, så det var en glad överraskning att bli tillfrågad, säger Tove Wingren.

Hon är ursprungligen från Jakobstad, men har länge verkat som dansare och sångare i Helsingfors. Wingren har uppträtt som solist i många musikaler. Hon har studerat bland annat vid Royal Academy of Music i London.

Tove Wingren sjunger solo med kören i flera sånger, bland annat framför hon den svenska artisten Lalehs sång “En stund på jorden” som fått ett körarrangemang av Mikael Svarvar.

– Jag har velat uppträda med Lalehs sång någon gång, därför var det roligt då kören ville sjunga den. Sången har något sorgset, klart och vackert i sig. Tacksamhet, skulle jag kalla det – tänk att just vi fått och får leva här just nu, säger Wingren.

Biljetter kan köpas av körmedlemmarna eller via Netticket.fi.